GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE NERA

prima pagina | despre noi | voluntariat | conducere | contact

cascada beusnita

7 ZILE IN MIRIFICA LUME A CLISURII DUNĂRII

program ecoturistic destinat promovării patrimoniului natural si cultural

- istoric al Parcului Natural Porţile de Fier - zona de Vest.

(proiect)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povestea noastră

După orizontul larg, cu monotonia câmpiilor fără sfârşit ale pustei ungare, în care privirile se pierd ca într-un fel de somnie, după valsul lent straussian, al apelor de culoarea peruzei, Baziaşul - KM 1 al Dunării româneşti - se iveşte ochilor prin explozie vestind călătorului ca Dunărea intrat în Clisură.

România este opera Dunării. Fluviul i-a dat nu doar un hotar şi un reper în lume, făcând să i se spună Ţara de la Dunăre, i-a dat mai ales un spaţiu, şlefuindu-l până la cel din urmă amănunt.

În istoria ei zbuciumată Dunărea a fost nevoită să ia cu asalt munţii. Aşa au luat naştere Porţile de Fier - Arcul de Triumf prin care noul fluviu şi-a făcut apariţia în Univers.

Fluviul acesta, tulbure şi albastru, năprasnic şi calm, monoton şi muzical n-a existat atâta timp cât n-au existat Porţile de Fier ...

Drama genezei nu s-a putut petrece decât aici, în acest loc, care poartă pecetea convulsiilor dintâi. Stânca e striată dureros, ca-n chinurile facerii.

Până la apariţia Barajului Porţile de Fier, apele Dunării strânse între munţi, izbite tenace de praguri, îşi redobândeau ţipătul primordial cu care fluviul şi-a făcut apariţia în viaţă. Din când în când prin teribilul Culoar şi astăzi continuă să bată năprasnicul vânt Coşava, ca o întrupare a unor forţe croite pentru o lume cu alte dimensiuni, ciclopice şi violente.

Priveliştea Porţilor de la Dunăre implică din perspectiva elementelor, fierul şi piatra colosală, devenite munte. Un munte care se află într-o permanentă luptă cu apa dar şi-n armonie cu ea.

Un munte geometric.

Din perspectiva mileniilor, însă, Porţile sunt o Replică Istorică. Totul de jur împrejur e linişte şi încremenire.

Marile dimensiuni ale Cosmosului sunt de faţă - Infinitul şi Eternitatea...

Păstrarea lor este o nobilă misiune a Parcului Natural Porţile de Fier

(Ilie Purcărete - "Ştampe dunărene")

 

Clisura de Sus a Dunării este acea parte a Parcului Natural Porţile de Fier dintre localităţile Baziaş şi Cozla de pe teritoriul judeţului Caraş - Severin.

Aici, din şoseaua care trece şerpuind pe lângă lumea de basm a păsărilor şi peştilor de la Balta Nera - Dunăre , Ostrovul Calinovăţ , Râpa cu Lăstuni - Divici , Baba Caia şi Gaura cu Muscă poţi ajunge în 2-3 ore în Munţii Locvei şi Munţii Almăjului, pe drumuri şi poteci ce străbat zona sălaşelor din apropierea localităţilor dunărene .De pe vârfurile Piatra Alba, Culmea Naidăşului, Tâlva Cerbului sau Ravensca poţi admira apoi spectacolul traversării Carpaţilor de către apele Dunării.

Dacă reuşeşti să vezi apusul de soare sau clarul de lună de la Baziaş vâslind într-o barca iar apoi, a doua zi dimineaţă să te trezeşti în fânul din podul vreunui sălaş din poienile Munţilor Locvei, înseamna că eşti cu adevărat în mirifica lume a Clisurii Dunării.

Ziua a I-a

Clisura Dunării îşi salută vizitatorii.

(program flexibil in functie de sosirea participantilor)

 

Accesul în zona Parcului Natural Porţile de Fier

Turiştii pot călători până în zonă, cu trenuri rapide sau accelerate până la Reşiţa, Timişoara şi Orşova; sau cu avionul până la aeroporturile Timişoara sau Craiova.

În continuare călătoria la Moldova Nouă se poate face:

  • Din Reşiţa cu autobuzul pe drumul judeţean Reşiţa - Grădinari iar în continuare pe DN - 57 Grădinari - Moldova Nouă.
  • Din Timişoara cu autobuzul pe DN - 57 Timişoara - Moldova Nouă.
  • Din Orşova cu vaporul sau cu autobuzul pe DN - 57 Orsova - Moldova Nouă

 

Accesul cu autoturismul în zona Defileului Dunarii se face fie prin Drobeta Turnu Severin de unde se urmează DN 6 (E70) pana in Orşova (circa 25 km), şi apoi DN 57 spre Moldova Noua (104 km din Orşova); prin Reşiţa, de unde se urmează drumul judetean către Oraviţa, şi apoi DN 57 către Moldova Nouă (cca 115 Km) sau venind prin Timişoara pe DN 57 pana la Moldova Nouă (cca160 Km).

Din Serbia turiştii pot călători la Moldova Nouă cu vaporul din Veliko Gradişte sau cu autoturismul prin punctele de trecere ale frontierei Kaludero-Naidăş, Vatin - Moraviţa şi Kladovo - Gura Văii. 

Prezentare generală a Parcului Natural Porţile de Fier la centrul de informare Moldova Nouă

 

· Lumea mirifica a Clisurii Dunării - film documentar prezentat pe video proiector. 

· Biodiversitatea Parcului Natural Porţile de Fier - prezentare Power Point pe video proiector 

· Distribuire de materiale printate promoţionale ( pliante, broşuri)

 

 

Cină şi cazare

Hotelul DUNĂREA Moldova Nouă

 

Acces: stanga din DN 57, la intrarea în Moldova Nouă dinspre Pojejena.

Oferta turistică: 19 locuri, parcare, bar, restaurant cu terasa (meniuri tradiţionale din peşte), cantece romaneşti şi sârbeşti din Banat interpretate de formaţii din Clisura Dunării.

 

Hotelul LUIZA Radimna

Acces: stanga din DN 57, la poalele masivului Piatra Albă dinspre Oraviţa.

Oferta turistică: 20 locuri, parcare, teren de atletism, volei şi fotbal, bar, restaurant cu terasă ( meniuri tradiţionale din peşte si din produse ale Văii Almăjului), cantece romaneşti si sarbeşti din Banat interpretate de formaţii din Clisura Dunării.

 

Cabana silvică Brezoviţa

Acces: stânga din DN 57, imediat la poalele masivului Piatra Albă dinspre Oraviţa, în continuare 500 m pe Valea Radimnei pe drum forestier.

Oferta turistică: 14 locuri, parcare, posibilităţi de preparare a hranei (bucătărie, foc de tabară, loc de pinic), sală pentru servit masa.

 

 

Ziua a II-a

In codrii de pe Valea Radimnei ( PT I )

 

Orele 8,30 - 9,30: Mic dejun la locaţiile de cazare 

 

Orele 10,00 - 11,30

Prin satul Radimna.

Obiective: biserica ortodoxa sârbă, prezentarea istoricului localităţii la punctul de informare al Şcolii cu clasele I - VI, Kumačanije (obicei tradiţional sârbesc în a doua zi de Paşte), ruga (nedeea) de la Radimna din 22 - 23 mai.

Orele 11,00 - 14,30

Traseul turistic Valea Radimnei - Brezoviţa - Culmea Naidăşului .Calatorie pe jos pe un drum forestier in lungime de cca 5 Km, cu panta naxima de 40%, cu accesul pe stânga din DN-57, la poalele masivului Piatra Albă . Obiective: pădure de fag, salcâm, arin, liliac de banat, arţar de banat, alunul turcesc, liliac sălbatic, tei, frasin, brad, corn, gârniţa; fructe de pădure (mure, fragi, alune, zmeură); sălaşe ( locaţii pentru îngrijirea animalelor pe timp de vară ), punctul de belvedere Culmea Naidăşului.

Orele 14,30 - 16,30

Pranz la stână cu lapte proaspăt, urdă dulce şi caş;

Orele 16,30 - 18,00

Calatorie cu cocia ( caruţă trasă de cai ) pe traseul de întoarecere din Valea Radimnei.

Ora 20,00 

Cină cu program de divertisment. Foc de tabară la cabana silvică Brezoviţa, < Hej Dunave moje > - cantece populare sârbeşti din Clisură la pensiunea turistică Dunărea şi hotelul Luiza. 

 

Ziua a III-a

Rezervaţia naturală Valea Mare ( PT II )

 

Orele 8,30 - 9,30: Mic dejun la locaţiile de cazare 

Orele 10,00 - 13,00: 

Prin oraşul Moldova Nouă. Obiective: Biserica Catolică, Muzeul "Clisurii de Sus a Dunarii", portul Moldova Veche, mănăstirea din Valea Varadului, nedeea de la Moldova Nouă din 21 mai (Sf. Constantin şi Elena), nedeea de Paşte de la Moldova Veche, nedeea de Sf.Maria de la Moldoviţa din 15 august. 

Orele 13,30 -14,30 : Prânz la locaţiile de cazare 

Orele15,00 -18,00

Traseul turistic Moldova Nouă - Valea Mare - sat Moldoviţa. Calatorie cu cocia pe un drum rural, in lungime de cca 6 Km cu panta maxima de 45%, cu acces din oraşul Moldova Nouă. Obiective: prezentare a rezervaţiei naturale complexe Valea Mare şi a normelor de practicare a turismului în rezervaţie şi identificarea speciilor protejate de iederă mare, fag, tei argintiu, tei pucios, ghimpe, liliac, scumpie, mojdrean, vişin turcesc, garofiţe, endemisme carpatice; peştera Gura Haiducească; Avenul Roşu; sălaşe cu activităţi specifice agriculturii tradiţionale.

Orele 19,00 - 20,30 

Cină la sălaş cu meniu specific Munţilor Almăjului : găigană (omletă) din ouă, cârnat afumat şi brânză de oaie; pâine coaptă în ţest; răchie (ţuică) de prune, băutură răcoritoare din flori de soc, suc de mere.

Orele 20,30 - 22,00

Călătorie cu cocia pentru întoarcere din rezervaţia naturală Valea Mare (Opţional se poate dormi în podul sau claia cu fân a sălaşelor iar călătoria de întoarcere să se facă a doua zi în zori)

 

 

Ziua a IV-a

Apusul de soare de la Baziaş ( PT III )

 

Orele 8,30 - 9,30 Mic dejun şi părăsirea locaţiilor de cazare 

 

Orele 10,00 - 14,00

Traseul turistic Moldova - Nouă - Pojejena - Belobreşca - Divici - Baziaş. Călătorie cu bicicleta sau cu microbusul pe pe DN - 57 în lungime de cca 30 Km. Obiective: vizită cu prezentare la rezervaţiile naturale zona umedă Divici - Pojejena, insula Calinovăţ - Pojejena, Râpa cu Lăstuni - Valea Divici şi identificarea speciilor de raţă roşie, egretă mică, cormoran mare, silvia cu capul negru, lopătar şi a cuiburilor şi coloniilor de lăstuni construite în abrupturile depozitelor loessoide cuaternare.

Prin localităţile dunărene.Obiective: ruinele cetăţii dacice de la Divici; carnavalul Făşancului, măsurătoarea oilor de Sf. Gheorghe şi mătcălăul de la Duminica Tomi de la Pojejena; balul strugurilor din septembrie şi festivalul teatrului de păpuşi pentru copii din luna august de la Belobreşca, ruga de Sf. Rusalii de la Pojejena, ruga de Ispas de la Belobreşca, muzeul etnografic de la Belobreşca. 

Orele 14,30 - 16,30

Pranz şi cazare

Pensiunea turistică Apus de Soare Baziaş

 

 

Acces: stanga din DN 57, la intrarea in localitatea Baziaş dinspre Pojejena. Oferta turistică: 17 locuri în pensiune, bar, restaurant cu terasă (meniu tradiţional din peşte), parcare, plaje, camping, teren de volei, plimbări cu barca sau şalupa pe Dunăre.

 

Orele 18,00 - 20,00

Vâslind pe Dunăre la apusul soarelui. Obiective: o călătorie cu barca pe Dunăre înainte de asfinţitului soarelui în zona localităţii Baziaş; imortalizarea apusului de soare de la Baziaş - imagine emblematică a Clisurii de Sus a Dunării. 

 

Ora 20,30 

Cină la pensiunea turistică Apus de Soare cu meniu specific de peşte (Opţional pregătirea cinei la foc de tabără). 

 

Ziua a V-a

La confluenţa Dunării cu Nera ( PT III )

 

Orele 8,30 - 9,30 Mic dejun

 

Orele 10,00 - 13,00

Baziaş - o localitate care trăieşte din amintiri. Obiective: rezervaţia forestieră Baziaş cu specii protejate de mojdrean , corn, tei pufos, cer, bujor de banat, mănăstirea Sf. Sava, ruinele gării şi ale hotelului, portul, terasamentul celei mai vechi linii ferate din România, ruga de la Socol şi Câmpia din 2 august, ruga de la Baziaş din 19 august, Făşancul (Socol, Câmpia, Zlatiţa)

 

Orele 13,30 - 15,00 

Prânz in localitatea Socol cu bucate tradiţionale sârbeşti. Meniu: rinflais, ghibaniţe (plăcinte cu brânză), prebranat (fasole scăzută), cavurmă (preparat rezultat din organe de la animale şi păsări), duleciniţe (plăcinte cu dovleac), bucicăniţe (clătite cu adaos de drojdie), răchie de dude.

 

Orele 16,00 -19,00

Lumea misterioasă din rezervaţia naturală Balta Nera - Dunăre. Obiective: călătorie pe jos cca 4 Km pe potecile turistice ale rezervaţiei, prezentarea rezervaţiei şi identificarea speciilor de egretă mică, cormoran mare, vidră.

 

Ora 20,00 

Cină pe malul Dunării, în localitatea Baziaş, cu meniu specific de peşte însoţită de murmurul de tamburină a melodiilor populare sârbeşti

 

Ziua a VI-a

De la Coronini la Berzasca ( PT IV)

 

Orele 8,30 - 9,30 Mic dejun şi părăsirea locaţiei de cazare 

Orele 10,00 - 14,00

Traseul turistic Baziaş - Moldova - Nouă - Coronini - Berzasca. Călătorie cu bicicleta sau cu microbusul pe pe DN - 57 în lungime de cca 45 Km Obiective: peştera Gaura cu Muscă şi peştera Gura Chindiei II (Coronini); stânca Babacaia (Coronini). 

Prin localităţile dunărene.Obiective: ruinele cetatii Ladislau (Coronini), cetatea Golubac de pe malul sârbesc (în dreptul localităţii Coronini), ruga de Sf. Ilie (20 iulie) şi carnavalul Făşancului de la Coronini, ruga de Rusalii şi festivalul anual de măşti „Turcii” de la sfârşitul lunii februarie de la Sicheviţa, muzeul satului Gornea (comuna Sicheviţa), ruinele castrului roman (comuna Sicheviţa), centrul de informare ecologică (Berzasca), biserica ortodoxă Sf. Arhangheli Berzasca, ruga din 13 - 14 iulie de la Berzasca, festivalul minorităţilor de la Bigăr din luna august (comuna Berzasca), ruinele cetăţii Drencova (comuna Berzasca), moara de lemn cu ciuturi si butoni de pe râul Liubcova (comuna Berzasca), muzeul etnografic Gornea (comuna Sicheviţa).

 

Orele 14,30 - 16,30 Prânz şi cazare

 

 

Cabana vânătoreasca Perla Dunării - Cozla a Ocolului Silvic Berzasca

 

Acces: dreapta din DN 57, la intrarea in localitatea Cozla dinspre Berzasca. Oferta turistică: 21 locuri în cabană, sală de servit masa cu terasă ( meniu traditional din peste sau meniu vânătoresc), parcare, ponton pentru plajă, plimbări cu barca sau şalupa pe Dunăre.

 

Pensiunea turistică Izabela

 

Acces: dreapta din DN 57, la ieşirea din localitatea Berzasca spre Gornea

Oferta turistică: 25 locuri în pensiune, restaurant cu terasă, ( meniu tradiţional din peşte), parcare.

 

Orele15,00 - 18,00:

Traseul turistic Valea Berzasca (PT V). Calatorie cu cocia pe pe un drum forestier în lungime de cca 7 Km cu panta naxima de 40% şi acces din localitatea Berzasca. Obiective: padure virgină de fag, salcâm, arin, liliac de banat, artar de banat, alunul turcesc, liliac salbatic, tei, frasin, corn, gârniţa; fructe de pădure (mure, fragi, alune, zmeură); sălaşe; punctul de belvedere Cracu Boului

 

Orele 19,00 - 20,30 Cină la salaş cu meniu specific Munţilor Almăjului 

 

Orele 20,30 - 22,00 Calatorie cu cocia pentru întoarcere. (Opţional se poate dormi în podul cu fân al sălaşelor iar călătoria de întoarcere să se facă a doua zi în zori)

 

Ziua a VII-a

Good by Danube Gorges

 

Orele 8,30 - 9,30 Mic dejun la locaţiile de cazare

 

 

Orele 10,30 - 11,30 

Evaluare interactivă împreună cu grupul de turişti a programului "7 ZILE IN MIRIFICĂ LUME A CLISURII DUNĂRII" la centrul de informare al Parcului Natural Porţile de Fier de la Berzasca

Orele 12,00 - 13,30 

Dejun la locaţiile de cazare şi plecarea participanţilor

 

Conexiuni pentru plecarea din zona Parcului Natural Porţile de Fier

Turiştii pot călători începând cu ora 14,00 din Moldova Nouă până la Reşiţa, Timişoara şi Orşova cu autocare ale firmelor locale de transport.

De la Moldova Nouă la Orşova turiştii pot călători cu vaporul. 

De la Moldova Nouă la Veliko Gradişte turiştii din Serbia pot călători începând cu ora 15,00 cu vaporul.

 

Preţul programului ecoturistic 

240 Euro - pentru program complet cu cazare în locaţiile programului.

150 Euro - pentru program complet cu cazare în corturi proprii

40 Euro/zi - pentru program parţial cu cazare in locaţiile programului

25 Euro/zi - pentru program parţial cu cazare în corturi proprii

Copyright, G.E.C. NERA 2006-2018