GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE   NERA

prima pagina | despre noi | voluntariat | conducere | contact

cascada beusnita

CENTRUL TRANSFRONTALIER DE VOLUNTARIAT
AL GRUPULUI ECOLOGIC DE COLABORARE NERA


Iunie 2004 la Peştera Liliecilor - Echipa Liceului Teoretic Caraşova în misiune de monitorizare a mediului şi igienizare a traseului turistic Cheile Caraşului.


Iulie 2007 pe Cheile Caraşului - Echipa Speo Caraş în misiune de monitorizare a peşterilor din zonă.


Aprilie 2009 pe Valea şuşarei - Echipa Grupului şcolar "Mathias Hammer" Anina în misiune de monitorizare a mediului şi informarea populaţiei.


Iunie 2004 la sediul GEC Nera - training al voluntarilor de la Asociaţia NVO Skola Plus pentru implementarea proiectelor transfrontaliere.


Septembrie 2005 la Centrul Agora Vrsac - training al voluntarilor de la Asociaţia Eko Breg pentru monitorizarea alternativă a mediului în PN Munţii Varşeţului.


Februarie 2005 la sediul Consiliului Local Veliko Gradiste - training al voluntarilor de la Gimnaziul Veliko Gradiste pentru implementarea proiectelor transfrontaliere.


Septembrie 2004 în Poiana Meliugului - Echipa Liceului Teoretic "Eftimie Murgu" Bozovici în misiune de monitorizare a mediului şi igienizare a traseului turistic Cheile Nerei.


Iunie 2009 la iazul de decantare a apelor de mină Tăuşani - Boşneag - Echipa Grupului şcolar Industrial Moldova Nouă în misiune de monitorizare a poluării cu deşeuri miniere.

 

 

Structura

 

     Echipe locale de voluntari

-Asociaţia Speo Caraş Oraviţa

-Liceul teoretic "Eftimie Murgu" Bozovici

-Grupul şcolar Industrial "Mathias Hammer" Anina

-Grupul şcolar Industrial Moldova Nouă

-Liceul Teoretic Caraşova

-Gimnaziul Veliko Gradiste

-Asociaţia NVO Skola Plus Bela Crkva

-Asociaţia Eko Breg Vrsac

-Liceul de Chimie şi Medicină Vrsac

 

     Consiliul voluntariloreste format din cei 9 coordonatori locali ai echipelor de voluntari

     Numarul total de voluntari legitimati in cadrul centrului de voluntariat al GEC Nera: 107

     Numarul de voluntari atestati de Ministerul Mediului ca agenti ecologici voluntari: 39

 

 

     Activitati

 

     Monitorizarea alternativa a starii factorilor de mediu si a biodiversitatii in zona ariilor naturale protejate de pe cursurile raurilor Caras si Nera si de pe fluviul Dunarea.

     Activitatea consta in colectarea de informatii privind starea factorilor de mediu (apa , aer, sol ) si a biodiversitatii precum si despre activitatile antropice care produc agresiuni impotriva patrimoniului natural.

     Informatiile sunt inscrise de catre voluntari in formulare (fise) specifice de monitorizare. Pe baza fiselor de monitorizare, centrul de voluntariat al GEC Nera intocmeste rapoarte periodice de monitorizare pe care le trimite autoritatilor responsabile cu protectia mediului in zona ariilor naturale protejate si presei.

 

     Averizarea autoritatilor in cazul unor agresiuni majore impotriva mediului si a biodiversitatii din zona ariilor naturale protejate.

     Activitatea consta intr-o informare cat mai rapida, prin mesaje telefonice sau prin fax, a autoritatilor responsabile cu protectia mediului in zona ariilor naturale protejate, in legatura cu evenimente majore constatate de voluntari care constituie un pericol imediat pentru biodiversitatea acestor zone.

 

     Recoltari de probe

     In misiunile de monitorizare alternativa sau cu ocazia avertizarilor sunt prelevate si probe de apa, sol, flora si fauna acolo unde acestea pot furniza informatii relevante despre agresiunea produsa asupra mediului. Probele sunt trimise autoritatilor responsabile cu protectia mediului in zona ariilor naturale protejate care au laboratoare specializate in monitoring-ul mediului.

 

     Igienizari ale zonelor speciale din cadrul ariilor naturale protejate.

     Activitatea este destinata in special curatirii de deseuri si ambalaje a traseelor si locurilor de popas din interiorul zonelor speciale (rezervatiilor naturale) ale ariilor naturale protejate. Deseurile si ambalajele colectate sunt evacuate si depozitate in cele mai apropiate locuri destinate colectarii deseurilor.

 

     Informarea populatiei si a grupurilor de turisti privind regimul ariilor naturale protejate.

     In cadrul activitatii se distribuie materiale informative (foi volante, buletine informative, pliante, brosuri) si se instaleaza panouri continand norme de practicare a turismului si a altor activitati in zona ariilor naturale protejate.

 

     Activităţi de ghid pentru practicarea ecoturismului.

     în cadrul acestei activităţi voluntarii însoţesc grupurile de turişti pe traseele tematice din interiorul ariilor naturale protejate şi îi sprijină pe turişti la identificarea exemplarelor endemice de floră şi faună. Cu această ocazie sunt oferite informaţii detaliate şi despre punctele turistice de pe traseu care aparţin patrimoniului natural şi cultural-istoric .

     Aceleaşi informaţii le sunt puse la dispoziţie propietarilor de pensiuni turistice şi altor operatori care organizează tururi ecoturistice pe cont propriu.

     Periodic sunt organizate întîlniri cu propietarii de pensiuni turistice în cadrul unor sesiuni de informare destinate asimilării principiilor şi criteriilor de practicare a ecoturismului.

 

 
Copyright, G.E.C. NERA, 2006-2024